Betovering
Heel af en toe in je leven kom je op een plek die zo magisch is, dat je niet wist dat zoiets bestond. Een plek waar alles, van begin tot eind, perfect samenvalt. Waar de mensen, de sfeer en, in dit geval, het eten je compleet weten te betoveren.
Andere planeet
Restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen is zo’n bijzondere plek die je weet te raken. Ik hoorde er voor het eerst over in het programma van tv-kok Alain Caron 'Alain ziet sterren'. In een van de afleveringen bezoekt hij chef-kok en oprichter Emile van der Staak, het culinaire brein achter De Nieuwe Winkel. Emile liet hem een van de groente-gerechten proeven, waarop Alain verrast uitriep: "dit is van een andere planeet!" Na zelf het voorrecht te hebben gehad om een culinaire avond bij De Nieuwe Winkel te ervaren, begrijp ik volledig wat Alain bedoelde. Wat een beleving!
Welkom en gastvrij
Vanaf het moment dat we binnenkwamen voelden we ons zeer welkom. Het hele team begroette ons hartelijk en oprecht vanuit de open keuken. Waar maak je zoiets nog mee? Daarna begon het diner en wat een fantastisch avondvullend programma was dat. Onderhoudend, charismatisch, snel maar niet té: iedereen werkte perfect samen. Elk gerecht werd door de verantwoordelijke kok aan tafel toegelicht, soms met extra informatie over de bijzondere ingrediënten. Een van de chefs bracht een tableau mee met verschillende soorten zeesla van de Zeeuwse kust, verwerkt in het gerecht. De chef-kok zelf presenteerde trots en met gevoel voor humor de SCOBY (een soort schimmelcultuur bestaande uit bacteriën en gisten) waaruit hij een unieke coquille-achtige structuur had gecreëerd. De passie van het team was duidelijk voelbaar. De bediening bewoog sierlijk van tafel naar tafel en straalde zichtbaar plezier uit in hun werk.
Botanische gastronomie
Elk gerecht was een kunstwerkje van een bijna buitenaardse schoonheid en met een hemelse smaak. Alles is 100% plantaardig, bereid met ingrediënten van dichtbij. Denk aan producten uit een nabijgelegen voedselbos, een ommuurde tuin of ambachtelijk gemaakt door vakmensen, zoals een lokale bierbrouwer. Maar wat mij het meest raakte was de vrolijkheid, warmte, gastvrijheid en bevlogenheid waarmee alles werd geserveerd. Het voelde alsof we werden meegenomen naar een hoger niveau, je komt niet zomaar samen om te eten, nee dit is anders. Hier ben je op een liefdevolle, lichte plek waar oprechte zorg en aandacht voor zowel het vak als voor mens, dier en aarde weer helemaal vanzelfsprekend is.
Puur geluk
Je beleeft eten zoals het oorspronkelijk bedoeld is want een aantal gerechten nuttig je met je handen. Dat alleen al zorgt voor ontspanning. Er zijn geen tafelkleden of chique zilveren bestek en dus ook geen angst voor geknoei of verwarring: hoe hoor ik te beginnen? Hier draait alles om puurheid en authenticiteit, waardoor je de essentie van deze unieke ervaring écht kunt beleven. Mijn herbivoren-hart maakte een sprongetje!
Rake naam
Ik denk dat ik de naam van het restaurant nu beter begrijp. Voor mij symboliseert 'de winkel' onze aarde, die in staat is om overvloed te bieden aan iedereen mits we goed voor haar zorgen, weer gaan samenwerken en opnieuw leren vertrouwen op de natuur. De gedachte ‘leven en laten leven’ komt bij me op, en ik ben onder de indruk van de bijzondere en betekenisvolle manier waarop de Nieuwe Winkel dit tot uiting weet te brengen.
Voedsel voor de ziel
Moeiteloos. Dat was het ook, ondanks de immense hoeveelheid werk die nodig is om dit neer te zetten, elke avond weer. Het team opereert als een organisch geheel, een soort van mensen-voedselbos: iedereen groeit en bloeit er en draagt bij aan elkaars succes. In de Nieuwe Winkel schijnt de zon, en alles komt tot volle wasdom. Wij als gast ook!
Het is een nieuwe wereld waarin een vreedzame revolutie hand in hand gaat met ultiem genieten.
Martine - de bloemdenker
Reactie plaatsen
Reacties